Προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από μια εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τη ζωή της γυναίκας και του ζευγαριού. Κατά την εγκυμοσύνη όμως είναι δυνατόν να παρατηρηθούν φαινόμενα πόνου, παραισθησίας, μουδιασμάτων, άγχους και κατάθλιψης και άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων όπως πόνος στον αυχένα, στην πλάτη, στην μέση, στην περιοχή της πυέλου αλλά και στα άκρα όπως παθολογίες σαν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η τενοντοπάθεια de quervain, τα επώδυνα πέλματα και άλλες τενοντίτιδες και μυαλγίες. Το μεγάλο όμως μειονέκτημα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά και αυτής μετά το τοκετό (έως 6 μήνες) είναι ότι πολλές θεραπευτικές μέθοδοι όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα φάρμακα και οι παρεμβατικές τεχνικές με τη χρήση ενέσεων, εγχύσεων δεν αποτελούν τη πρώτη γραμμή θεραπείας, λόγω των πιθανών επιπλοκών και αντενδείξεων για τη μητέρα και το βρέφος.

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση και οι ειδικές μέθοδοι για τη διαχείριση του πόνου και βελτίωσης των ψυχικών διαταραχών αποκτούν κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης και τη λοχεία εξαιρετική σημασία μιας που έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες. Με στόχο την μείωση του πόνου και των δυσάρεστων συμπτωμάτων και με εργαλείο τις εξειδικευμένες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές και τις πρακτικές συμβουλές για αυτοθεραπεία στο σπίτι, ο ειδικός φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας.

Στόχοι μας είναι να αξιολογήσουμε τα συμπτώματα σας και να τα θεραπεύσουμε χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως:

− οι τεχνικές μάλαξης,

− οι ήπιοι θεραπευτικοί χειρισμοί,

− η χρήση ειδικών εργαλείων για το μυϊκό πόνο (π.χ. Ergon technique),

− ειδικές τεχνικές με χρήση μικροσκοπικών βελόνων για ωτοβελονισμό ή/και επιλεκτικά σωματοβελονισμό,

− πλειάδα θεραπευτικών ασκήσεων και κινήσεων που έχουν σαν στόχο την επιμήκυνση των ιστών (διατάσεις), την ενδυνάμωση των μυών και την βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής.

− ειδική θεραπευτική άσκηση με τη χρήση της μεθόδου Pilates (mat, chair, reformer, cadillac)

− εργονομικές συμβουλές για σωστές θέσεις και στάση σώματος

Σε κάθε ασθενή ξεχωριστά σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας μετά την αξιολόγηση των συμπτωμάτων του. Επιπρόσθετα για κάθε παθολογία μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά εργαλεία όπως η κινητική ανάλυση βάδισης (πελματογραφία) για προβλήματα των ποδιών και του κάτω άκρου, η τηλεμετρία της σπονδυλικής στήλης (spinal mouse) για παθολογία της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, το ισοκινητικό δυναμόμετρο για μέτρηση της δύναμης των μυών, κ.ά.

Να γνωρίζετε επίσης, για να μην ανησυχείτε, πως σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζεται η υγεία του εμβρύου ή της μητέρας κατά την διάρκεια των φυσικοθεραπειών, καθώς πάντα υπάρχει ενημέρωση και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Αγγουράκης Μανώλης, PT, MSc.
Δρ. Γεώργιος Γεωργούδης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας Διευθυντής Εργαστηρίου Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

https://physiopain.gr/
Facebook : physiopain

Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr , αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του χωρίς την έγγραφη άδεια του αρθρογράφου.

Αφήστε μια απάντηση