Γονεϊκό burnout: η κρυφή μάστιγα..

Όλοι ενδεχομένως έχετε ακούσει για το Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, το γνωστό εν συντομία Burn out. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για χάρη του, ωστόσο μια σημαντική μορφή burnout ή όπως θα λέγαμε ελληνικά, συναισθηματικής εξάντλησης είναι αυτό, που βιώνει κάποιος, όταν είναι γονέας. Είναι κάτι, που μένει κρυφό και πολλές φορές καμουφλάρεται, αφού εμπεριέχει και μια έντονη ντροπή. Ποιός άλλωστε μπορεί να πει…. «Δεν μπορώ άλλο τα παιδιά μου!»;

Τί είναι το Γονεϊκό Burnout;

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από:

  • έντονη εξάντληση
  • μειωμένη αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων
  • συναισθηματική απόσυρση από τα παιδιά μας
  • κάνουμε μόνο τα απαραίτητα και νιώθουμε ότι οι μπαταρίες μας είναι άδειες για το «παραπάνω»

Σε μια δημοσκόπηση, που έγινε σε πάνω από 2.000 Βέλγους γονείς, συγκεκριμένα, το 12,9% των μαμάδων και το 11,6% των μπαμπάδων ανέφεραν ότι παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology.

Πέραν του ψυχολογικού φόρτου, που μπορεί να νιώθει μια μαμά ή ένας μπαμπάς που νιώθει έτσι, φανταστείτε και τις ενοχές ή την ντροπή που θα έχει για όλο αυτό. Ειδικά στη χώρα μας, που μετά την οικονομική κρίση οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το να γυρίζεις σπίτι και να πρέπει να αφιερώσεις την ενέργειά σου σε κάτι ακόμη έγινε αρκετά δύσκολο.

Εάν, λοιπόν, είστε από τις μαμάδες, που αρκετά συχνά νιώθουν «ελευθερία», όταν βγαίνουν από το σπίτι, νιώθουν χαρά, όταν πηγαίνουν για δουλειά (για διαφορετικούς λόγους από την ίδια τη δουλειά), όταν κλείνονται στο μπάνιο, για να κλάψουν αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα…. σκεφτείτε ότι ίσως υποφέρετε από το σύνδρομο γονεϊκής εξάντλησης και θα σας έκανε καλό να ενημερωθείτε λίγο γι’ αυτό, ίσως να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να μιλήσετε μαζί του για ό,τι σας βαραίνει.

Παπακυργιάκη Χρύσα

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr

Blog: psuxislogos.blogspot.com

Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr , αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια του αρθρογράφου.

Αφήστε μια απάντηση