Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου.
Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη για το παιδί, πόσο μάλλον να αλλάξει και το σχολικό του περιβάλλον… ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση, μια μετάθεση, σχολικός εκφοβισμός… πολλοί είναι οι λόγοι που ίσως επιλέξουμε ν’ αλλάξουμε σχολείο στο παιδί μας. Τί μπορώ να κάνω όμως για να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί αυτή την εξαιρετικά αγχογόνο κατάσταση;
1. Διάλογος, διάλογος, διάλογος! Μιλάμε συνεχώς με το παιδί… τί σκέφτεται; τί προσδοκά; τί περιμένει από το νέο σχολείο; αποφεύγουμε να βάζουμε τις σκέψεις που θα θέλαμε να έχει το παιδί μας. Ακούμε προσεκτικά και προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του.
2. Επισκεπτόμαστε το νέο χώρο, για να έχει μια πρώτη εικόνα το παιδί μας. Είναι σημαντικό, για να μειωθεί το άγχος για το άγνωστο.
3. Κρατάμε επαφή με τους παλιούς φίλους και συμμαθητές. Το παιδί βιώνει μια απώλεια και είναι σημαντικό να το βοηθήσουμε να αποκοπεί σταδιακά από το παλιό του περιβάλλον. Βρίσκοντας νέους φίλους, θα μειώσει τις επαφές από τους παλιούς, αλλά μην το βιάζετε.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει γράμμα στον παλιό του καλύτερο φίλο. Εξηγήστε του ότι η φιλία είναι πάνω από τις αποστάσεις και μπορεί να κρατηθεί εάν το θέλουμε με την καρδιά μας. Έχοντας επαφή με τους φίλους του (τηλεφωνική, γράμματα, skype) κάνουμε την απόσταση μηδαμινό εμπόδιο.
5. Γράψτε το παιδί σας νωρίτερα σε κάποιο άθλημα/χόμπυ, για να νιώσει άνετα με τα παιδιά της περιοχής. Είναι σημαντικό να έρθει το παιδί σε επαφή με άλλες ομάδες παιδιών της περιοχής και να μπορέσει έτσι να φανταστεί τον εαυτό του στη νέα κατάσταση. Θα μάθει ότι στη ζωή μας έχουμε πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους και δεν εγκλωβιζόμαστε σε έναν.
Και τέλος… υπομονή και κατανόηση. Μην ανυπομονείτε να ξεπεράσει τη θλίψη του το παιδί σας και να περνάει καλά. Θα γίνει σίγουρα, αλλά μην το βιάζετε γιατί έτσι ίσως μείνει ανέκφραστη η θλίψη και το άγχος του και σίγουρα θα ξεσπάσει κάπου αλλού. Μιλήστε με το παιδί με κατανόηση και ποτέ μα ποτέ μην υποβιβάζετε αυτά που νιώθει. Να λέτε φράσεις όπως: «Έχεις δίκιο, χρειάζεσαι χρόνο», «Ναι, σε καταλαβαίνω» κτλ. Το παιδί σας έτσι θα ανακουφιστεί ψυχικά και θα προσαρμοστεί πιο εύκολα στη νέα κατάσταση.