Όταν το παιδί είναι “κολλημένο” στο τάμπλετ!

Δεν απομακρύνεται από το τάμπλετ μέσα στο σπίτι ούτε λεπτό! Ούτε στην τουαλέτα δεν πάει χωρίς αυτό. Ή μάλλον δεν πάει καν τουαλέτα, γιατί είναι κολλημένο πάνω του! Δε συζητάμε για τους ομηρικούς καυγάδες, που είσαι υποχρεωμένος να ζήσεις πριν φύγεις από το σπίτι, για να μην το πάρει μαζί του.. Είπαμε, να παίξει, να διασκεδάσει, να μην του το στερήσεις, αλλά για τα πάντα χρειάζεται μέτρο.Ο πιο συχνός λόγος, για τον οποίο τα παιδιά «πέφτουν με τα μούτρα» στις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι επειδή βαριούνται και δεν έχουν ικανοποιητικά ερεθίσματα, αλλά ούτε και ώθηση από τους γονείς τους, για να κατευθυνθούν προς πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες.Ποιές είναι άραγε οι αρνητικές συνέπειες που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση του τάμπλετ από τα παιδιά;
  • Το παιδί δέχεται υπερβολικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται ικανοποιητικά.
  • Χάνει το ενδιαφέρον του για άλλα είδη εκμάθησης.
  • Ευνοείται η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία.
  • Εμποδίζεται η κοινωνικοποίησή του.
  • Μπορεί να εκτεθεί σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
  • Ευνοείται η εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Πώς θα καταφέρεις να περιορίσεις τη χρήση του τάμπλετ;Δεν πρέπει να επιτρέπεις τη χρήση του κατά τη διάρκεια του φαγητού, πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Δώσε πρώτα απ’όλα εσύ ως γονιός το καλό παράδειγμα, μειώνοντας γενικά το χρόνο χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητό, κομπιούτερ, τάμπλετ). Δημιούργησε στο σπίτι έναν χώρο παιχνιδιού χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές, με μαρκαδόρους, βιβλία, παιχνίδια και χειροτεχνίες, όπου το παιδί θα μπορέσει να καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Ώθησε το παιδί προς δραστηριότητες, που συνδυάζουν ταυτόχρονα και τη σωματική δραστηριότητα (χορός, περπάτημα, παιχνίδι, οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες). Κατά τη χρήση του τάμπλετ θα πρέπει να επιτρέπεις συγκεκριμένο χρόνο χρήσης από το παιδί, καθώς και να ελέγχεις το προσβάσιμο περιεχόμενο από το ίδιο. Να θυμάσαι ότι η πραγματική ζωή δε βρίσκεται μέσα στις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά σε ό,τι περιβάλλει το παιδί σου.

Παιδίατρος

Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα

Δημ. Γούναρη 78, Πάτρα 262 24 – https://kosmarikou.gr/ https://www.facebook.com/akosmarikou/

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στο blog του momandme.gr μετά από άδεια του συγγραφέα, αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και απαγορεύεται η περαιτέρω αναδημοσίευσή του χωρίς έγγραφη άδεια.

Αφήστε μια απάντηση