Πιστοποιήσεις και τι σημαίνουν για τα ρούχα που φοράμε

Οι συνειδητοί καταναλωτές με την αγοραστική τους δύναμη τη στιγμή που αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν από 100% οργανικό βαμβάκι στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους κατασκευαστές, ότι απαιτούν περισσότερα από εκείνους. Ο καταναλωτής πρέπει να απαιτεί τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις για αυτό που αγοράζει. Ακόμη και όταν δεν αγοράζει ένα προϊόν 100% οργανικό, πρέπει να απαιτεί κάποια πιστοποίηση όπως η OEKO-TEX® ότι δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά. Χρειάζεται να απαιτεί ο καταναλωτής προϊόντα που δεν είναι γεμάτα χημικά, αλλά σέβονται απόλυτα την υγεία των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος. Αν επιλέξετε να αγοράσετε οργανικά ενδύματα, επιλέγετε ουσιαστικά να αλλάξετε το μέλλον σας, την υγεία των παιδιών σας και τη μελλοντική υγεία του πλανήτη, στον οποίο ζούμε. Πρόκειται για μια επιλογή ζωτικής σημασίας και παράλληλα δείχνει την υποστήριξή σας στην προσπάθεια μικρών εταιρειών να διαφοροποιηθούν και να αλλάξουν τον κόσμο. Η επιλογή οργανικού βαμβακιού είναι μια υγιής επιλογή για τους γεωργούς, τα φυτά, τα ζώα και τα παιδιά μας.Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερώσει για το τι σημαίνει και τι πρεσβεύει η κάθε πιστοποίηση που συναντάμε στα ρούχα μας ώστε να καταστήσει τον καταναλωτή πιο ενημερωμένο και συνάμα πιο απαιτητικό ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε από κατασκευαστές και επιχειρήσεις πιο ποιοτικά προϊόντα.
GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD
Το πρότυπο GOTS (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD) – Παγκόσμιο Πρότυπο Βιολογικών Προϊόντων Κλωστοϋφαντουργίας, καθορίζει τις προϋποθέσεις εκείνες που διασφαλίζουν την βιολογικότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, από τη συγκομιδή των Α’ υλών μέχρι το τελικό προϊόν, μέσω της περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης διαδικασίας παρασκευής έως και την επισήμανση ώστε να παρέχεται αξιόπιστη διαβεβαίωση στον καταναλωτή.Από την εισαγωγή του το 2006, το πρότυπο GOTS έχει ήδη αποδείξει την πρακτική του σκοπιμότητα και έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση, παρέχοντας στους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον κλάδο μια πιστοποίηση αποδεκτή σε όλες τις μεγάλες αγορές στις οποίες απευθύνονται. Το λογότυπο GOTS είναι πια αναγνωρίσιμο σε όλη την εμπορική αλυσίδα των κλωστοϋφαντουργικών. Αυτό αποτελεί ένα ορόσημο στην αναγνώριση των καταναλωτών και μια ισχυρή αναγνώριση της αξιόπιστης διασφάλισης της ποιότητας.
Σημαντικά σημεία του προτύπου GOTS
Δύο διαφορετικές δυνατότητες επισήμανσης, “Βιολογικό Προϊόν” (“ORGANIC”) και “Προϊόν από βιολογικό…” (“Made with organic..”). Όλες οι χημικές εισροές πρέπει να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που αφορούν την τοξικότητα και την βιοδιασπασιμότητα των χρησιμοποιούμενων ουσιών. Απαγορεύονται τα τοξικά βαρέα μέταλλα, η φορμαλδεΰδη και οι ΓΤΟ. Απαιτείται περιβαλλοντικός σχεδιασμός στις βιομηχανικές μονάδες.
Υποχρεωτική τήρηση προϋποθέσεων κοινωνικής ευθύνης (social accountability)
Το πρότυπο διαθέτει δημόσια βάση δεδομένων όπου μπορεί να γίνει αναζήτηση και εύρεση πιστοποιημένων επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο GOTS. Ο Οργανισμός ΔΗΩ σε συνεργασία με τον Ιταλικό διαπιστευμένο Πιστοποιητικό Φορέα ICEA (http://www.icea.info/) παρέχει δυνατότητα ελέγχου και πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο GOTS. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο GOTS και την διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης με το πρότυπο αυτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Διεθνών Προτύπων του Οργανισμού ΔΗΩ. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του προτύπου GOTS.
Πρότυπο STANDARD 100 by OEKO-TEX®
Το STANDARD 100 by OEKO-TEX® είναι ένα παγκοσμίως ενιαίο, ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για υφάνσιμα ακατέργαστα, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα όλων των επιπέδων επεξεργασίας, καθώς και χρησιμοποιούμενων υλικών αξεσουάρ. Παραδείγματα πιστοποιήσιμων προϊόντων: ακατέργαστες και χρωματισμένες/εξευγενισμένες κλωστές, υφάσματα και πλεκτά, αξεσουάρ όπως κουμπιά, φερμουάρ, κλωστές ραψίματος ή ετικέτες, ραμμένα προϊόντα διαφόρων ειδών (ρουχισμός παντός τύπου, υφάσματα για το σπίτι, σεντόνια, προϊόντα σπογγώδους υφής, κτλ.).
Κριτήρια
Κεντρική αξίωση του συστήματος STANDARD 100 by OEKO-TEX®, από την εισαγωγή του το 1992, είναι η ανάπτυξη κριτηρίων ελέγχου, οριακών τιμών και δοκιμαστικών μεθόδων με επιστημονική βάση. Βασιζόμενο στον ευρύ και αυστηρό κατάλογο μέτρων του με αρκετές εκατοντάδες νομοθετικά κατοχυρωμένες μεμονωμένες ουσίες, το σύστημα STANDARD 100 by OEKO-TEX® συνυπολογίζει τα εξής:
  • Σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως απαγορευμένα μέσα αζωχρωστικών ουσιών, φορμαλδεΰδη, πενταχλωροφαινόλη, κάδμιο, νικέλιο, κτλ..
  • Πολυάριθμα κρίσιμα για την υγεία χημικά, ακόμη και εάν δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί νομοθετικά.
  • Αξιώσεις των Παραρτημάτων XVII και XIV του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Χημικών REACh, καθώς και του καταλόγου υποψηφίων ECHA SVHC, εφόσον είναι σχετικές, κατά την εκτίμηση των ειδικών ομάδων της κοινότητας OEKO-TEX®, για υφάσματα, ρουχισμό ή εξαρτήματα.
Ως σχετικά διαβαθμισμένες συζητήσεις και εξελίξεις, στις ενημερώσεις του STANDARD 100 by OEKO-TEX® συνυπολογίζονται αξιώσεις το συντομότερο δυνατόν και κατά τον καλύτερο τρόπο.
  • Αξιώσεις των αμερικανικών CPSIA (Consumer Product Safety Improvement Acts) για το μόλυβδο.
  • Πολυάριθμες και σχετικές με το περιβάλλον κατηγορίες ουσιών Με την πολυετή εμπειρία του, το σύστημα STANDARD 100 by OEKO-TEX® συμβάλλει, έτσι, από πλευράς καταναλωτή, σε μία υψηλή και αποτελεσματική ασφάλεια προϊόντων.
  • Κριτήρια ελέγχου και οριακές τιμές που υπερβαίνουν πολλές φορές τις εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές.
Πολυάριθμοι έλεγχοι προϊόντων και τακτικοί εταιρικοί έλεγχοι φροντίζουν, επίσης, για μία παγκοσμίως συνεχή ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας σχετικά με τον υπεύθυνο χειρισμό των χημικών. Χάρη σε αυτό το σχέδιο, το σύστημα STANDARD 100 by OEKO-TEX® έχει εδώ και πολλά χρόνια έναν πρωτοπόρο ρόλο.
Εργαστηριακές δοκιμές και κατηγορίες προϊόντων
Οι έλεγχοι βλαβερών ουσιών OEKO-TEX® βασίζονται, ουσιαστικά, στον εκάστοτε σκοπό χρήσης των υφασμάτων και υλικών. Όσο εντονότερη η επαφή του δέρματος ενός προϊόντος και όσο πιο ευαίσθητο το δέρμα, τόσο αυστηρότερες πρέπει να είναι οι ανθρωπο-οικολογικές αξιώσεις. Αναλόγως, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών προϊόντων:
  • Κατηγορία προϊόντων I: Προϊόντα για μωρά και μικρά παιδιά έως και 3 ετών (εσώρουχα, φορμάκια, ρουχισμός, σεντόνια, προϊόντα σπογγώδους υφής, κτλ.)
  • Κατηγορία προϊόντων IΙ: Προϊόντα χρησιμοποιούμενα κοντά στο δέρμα (εσώρουχα, σεντόνια, T-Shirts, κάλτσες, κτλ.)
  • Κατηγορία προϊόντων IΙΙ: Προϊόντα χρησιμοποιούμενα μακριά από το δέρμα (μπουφάν, πανωφόρια, κτλ.)
  • Κατηγορία προϊόντων IV: Υλικά εξοπλισμού (κουρτίνες, τραπεζομάντιλα, καλύμματα επίπλων, κτλ.)
Πιστοποίηση
Προϋπόθεση για την πιστοποίηση προϊόντων σύμφωνα με το σύστημα STANDARD 100 by OEKO-TEX® είναι όλα τα συστατικά μέρη ενός προϊόντος να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια – εκτός του εξωτερικού υλικού και οι κλωστές ραψίματος, τα επιθέματα, τα τυπώματα, κτλ., καθώς και μη υφάνσιμα αξεσουάρ, όπως κουμπιά, φερμουάρ, πριτσίνια, κτλ. Περαιτέρω προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη και η χρήση λειτουργικών μέτρων ασφάλειας ποιότητας, καθώς και η νομοθετικά δεσμευτική υπογραφή δηλώσεων υποχρεώσεων και συμμόρφωσης από τον αιτούντα.
FAIR TRADE
Το δίκαιο εμπόριο (fair trade) είναι ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα και προσέγγιση στην οικονομία της αγοράς που στόχο έχει να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.Το κίνημα υποστηρίζει την πληρωμή μεγαλύτερης τιμής σε εξαγωγείς καθώς και υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Π.χ. δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει πιστοποίηση FAIRTRADE μια εταιρία που χρησιμοποιεί την παιδική εργασία ή έχει εργασιακούς χώρους που δεν πληρούν κάποια στάνταρ προς όφελος των εργαζομένων της. Εστιάζει ιδιαίτερα στις εξαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες προς τις αναπτυγμένες, σε είδη όπως προϊόντα χειροτεχνίας, καφέ, κακάο, ζάχαρη, τσάι, μπανάνες, μέλι, βαμβάκι, κρασί, φρούτα, σοκολάτα, άνθη και χρυσό.Το δίκαιο εμπόριο έχει δεχτεί κριτική ότι οι υψηλότερες τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές δεν φτάνουν τελικά στους παραγωγούς και ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της επιπλέον τιμής παραμένει τελικά στις εταιρίες
R.D.S Responsible Down Standard
To πιστοποιητικό R.D.S εξασφαλίζει ότι τα πούπουλα και φτερά προέρχονται από πάπιες και χήνες που δεν έχουν υποφέρει. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα ζουν υγιείς ζωές και δεν έχουν υποφέρει από φόβο ή αγωνία. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση – μέσω του RDS – είναι ένας ουσιαστικός τρόπος να οδηγηθεί η ζήτηση για ισχυρές πρακτικές καλής διαβίωσης των ζώων.

Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr και αποτελεί πνευματικό δικαίωμα. Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια της επιχείρησης.

Πηγές: GOTS (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD) , STANDARD 100 by OEKO-TEX , FAIR TRADE , Responsible Down Standard , https://www.eoppep.gr

2 thoughts on “Πιστοποιήσεις και τι σημαίνουν για τα ρούχα που φοράμε

Αφήστε μια απάντηση