Οι επιθυμίες των παιδιών για συγκεκριμένα παιχνίδια πρέπει να μας κατευθύνουν για το ποιο παιχνίδι θα επιλέξουμε, χωρίς όμως να αποτελούν το απόλυτο κριτήριο. Ως γονείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις αυθόρμητες επιθυμίες των παιδιών, που δημιουργούνται, όταν βρίσκονται μέσα σε ένα κατάστημα με παιχνίδια ή όταν παρακολουθούν διαφημίσεις.
Τα παιδιά, όταν έχουν μπροστά τους μια πληθώρα παιχνιδιών, βρίσκονται σε σύγχυση ή είναι παρασυρμένα από το μάρκετινγκ, το σχεδιασμό της συσκευασίας ή από τις διαφημίσεις, που έχουν παρακολουθήσει. Αν τους αγοράσουμε άμεσα αυτό που θα ζητήσουν, χωρίς να το φιλτράρουμε, μπορεί να νιώσουν μεγάλη απογοήτευση, όταν διαπιστώσουν ότι δεν είναι ή δεν έχει τις δυνατότητες που φανταζόντουσαν και να ασχοληθούν με αυτό για μικρό χρονικό διάστημα, αφού δε θα βρίσκουν πια κανένα ενδιαφέρον.
Για να βοηθήσουμε ένα παιδί να επιλέξει αυτό που θέλει, πρέπει να του κάνουμε διερευνητικές ερωτήσεις του τύπου:
- Τι σου αρέσει σε αυτό το παιχνίδι που ζητάς;
- Πώς θα παίξεις με αυτό;
- Μήπως θα ήθελες εκείνο που διαθέτει και εκείνο το αξεσουάρ ή έχει και αυτή τη δυνατότητα;
Οι απαντήσεις, που θα πάρουμε ή η εναλλαγή της επιθυμίας των παιδιών από ένα παιχνίδι για ένα άλλο μέσα σε δευτερόλεπτα, πολλές φορές θα μας εκπλήξουν.
Κριτήριο για την επιλογή των παιχνιδιών πρέπει να είναι και η δυνατότητα τους να προσφέρουν κάτι παραπάνω από διασκέδαση στα παιδιά, όπως να τα βοηθούν να αναπτύσσουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους. Τέτοια μπορεί να είναι παιχνίδια λέξεων, παιχνίδια αριθμητικής, παιχνίδια γενικών γνώσεων και πολλά άλλα.
Πρέπει να κατευθύνουμε τα παιδιά να επιλέγουν παιχνίδια, που αναπτύσσουν τη φαντασία, όπως μέσα από παιχνίδια ρόλων, λούτρινα, κούκλες, κουκλοθέατρο.
Παιχνίδια κατασκευαστικά, παζλ, γρίφοι, επίλυσης προβλημάτων αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες, κινητικές και μη, όπως την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητά, την ευρηματικότητα, καθώς και τη στρατηγική σκέψη, τη λογική. Παράλληλα, τα ομαδικά παιχνίδια αναπτύσσουν την ομαδικότητα, την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία, ενώ μέσα από παιχνίδια ανταγωνισμού τα παιδιά ανακαλύπτουν την επιβράβευση, αλλά και την ήττα, αφού και αυτή είναι μέρος του παιχνιδιού.
Τα παιχνίδια γίνονται ακόμη καλύτερα και αγαπητά προς τα παιδιά, όταν τους προσφέρουν όμορφες οικογενειακές στιγμές, με τους γονείς να παίζουν δίπλα τους. Για αυτό πρέπει να επιλέγουμε παιχνίδια, που διατηρούν το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας και καθώς υπάρχει μια πληθώρα από αυτά, χρειάζεται απλά μια καλύτερη και πιο προσεκτική επιλογή τους.
Τέλος, το παιχνίδι, που θα επιλέξουμε, πρέπει να συμβαδίζει και με κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως να ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και την ωριμότητά του.
Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr και αποτελεί πνευματικό δικαίωμα. Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια της επιχείρησης.