Πώς να μεγαλώσετε συναισθηματικά ασφαλή και με ενσυναίσθηση παιδιά

ATTACHMENT PARENTING  ( Τι είναι και πως ξεκίνησε)

Το Attachment parenting ή αλλιώς ανατροφή συναισθηματικής προσκόλλησης σαν όρος, δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό παιδίατρο William Sears, με βάση τη θεωρία του παιδοψυχίατρου John Bowlby για την προσκόλληση (Attachment Theory). Αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Πολλές ελληνικές λέξεις θα μπορούσαν να αποδώσουν το νόημα του Attachment Parenting όπως το δέσιμο, η προσήλωση, η αφοσίωση, η σχέση στοργής, η επικοινωνία, ο δεσμός.

Το attachment parenting είναι μια φιλοσοφία που προτείνει μεθόδους που αποσκοπούν στην προώθηση της προσκόλλησης του γονέα και του βρέφους, όχι μόνο με την μέγιστη γονική ενσυναίσθηση και ανταπόκριση, αλλά και με την συνεχή σωματική εγγύτητα και επαφή. Η συγκεκριμένη μέθοδος εστιάζει και στις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αναπτύξουν μεταξύ τους οι γονείς με τα παιδιά. Αυτή η διατροφική σύνδεση θεωρείται ως ιδανικός τρόπος για να μεγαλώσετε συναισθηματικά ασφαλή και με ενσυναίσθηση παιδιά. Μια ασφαλής εμπιστευτική προσκόλληση στους γονείς κατά την παιδική ηλικία αποτελεί την βάση για ασφαλείς σχέσεις και ανεξαρτησία ως ενήλικες.

Ας δούμε όμως πρώτα, πως γεννήθηκε η αρχική ιδέα στην οποία βασίστηκε αυτή η φιλοσοφία. Ο παιδοψυχίατρος John Bowlby προσπάθησε να αναλύσει την θεωρία της προσκόλλησης και ο ίδιος υποστήριξε, ότι για να μπορούν τα παιδιά να αναπτυχθούν με συναισθηματική ασφάλεια και να έχουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, θα πρέπει από τη βρεφική τους ηλικία να δημιουργήσουν μέσω ασφαλούς προσκόλλησης προς τους γονείς τους, τη λεγόμενη «ασφαλή συναισθηματική βάση», η οποία δημιουργείται ουσιαστικά τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. Με λίγα λόγια, θα πρέπει οι γονείς να αντιλαμβάνονται ότι οι ανάγκες των παιδιών τους είναι σημαντικές και να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιούνται εύστοχα και σταθερά σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αρμονίας. Αυτή η ασφαλής βάση των πρωταρχικών δεσμών ενός μωρού, χρησιμοποιείται ασυνείδητα και κατά προέκταση στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί, αλλά και στην συνέχεια ως ενήλικας θα μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς θεμελιωμένους στην επικοινωνία, τη φροντίδα, την κατανόηση αλλά και την αλληλο-υποστήριξη. Αντιθέτως, όταν δεν επισφραγιστεί αυτή η ασφαλής βάση, ο άνθρωπος καταλήγει να βιώνει διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις, όπως συναισθηματική ανασφάλεια με τον εαυτό του αλλά και στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη.

Ο Sears με τη σειρά του, περιγράφει συγκεκριμένους τρόπους φροντίδας των βρεφών και νηπίων, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί μέσα από τη δική του πολυετή πείρα αλλά και δεκάδες τουλάχιστον επιστημονικές έρευνες, ως η καταλληλότερη προσέγγιση για ήρεμα μωρά και ήρεμους γονείς, με στενές σχέσεις, όπου επικρατεί η κατανόηση και η επικοινωνία, έναντι της αποξένωσης και της έντασης. 

Το 1994 οι Lysa Parker και Barbara Nicholson ίδρυσαν την Attachment Parenting International, εμπνευσμένες από τη δουλειά των Sears και ανέπτυξαν τις 8 Βασικές Αρχές του ΑΡ. Οι Αρχές αυτές είναι:

  • Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη γονεϊκότητα.
  • Να προσφέρετε τροφή με αγάπη και σεβασμό. 
  • Να ανταποκρίνεστε με ευαισθησία. 
  •  Να χρησιμοποιείτε φροντιστική, φυσική επαφή. 
  • Να διασφαλίσετε ασφαλή ύπνο, σωματικά και συναισθηματικά. 
  • Να παρέχετε σταθερή φροντίδα με αγάπη. 
  • Να εφαρμόζετε Θετική Διαπαιδαγώγηση. 
  • Να αγωνίζεστε για ισορροπία στην προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Στόχος είναι λοιπόν, να ενισχύουμε την έννοια της οικογένειας, να καλλιεργούμε και να ικανοποιούμε την ανάγκη των παιδιών μας για εμπιστοσύνη, σεβασμό και στοργή, έτσι ώστε να χτίσουμε μία δια βίου βάση για υγιείς και ανθεκτικές σχέσεις. Αναγνωρίστε τις προσωπικές ανάγκες του καθενός στην οικογένεια και καλύψτε τις χωρίς να συμβιβάζετε τη σωματική και συναισθηματική υγεία. Να είστε δημιουργικοί, διασκεδάστε τη γονεϊκότητα, και κάντε χώρο για τη φροντίδα του εαυτού σας.

γράφει η

Κωνσταντίνα Κουτσούμπα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Email: kkoutsoumpa@gmail.com

Παραπομπές: 

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jul/30/attachment-parenting-best-way-raise-child-or-maternal-masochism?fbclid=IwAR1KkPMSABqfh8ijvf536lIdB2QvhwhRXxUeMaEsLg6VSwcp5wftgmLZEVE

W. Sears, The Attachment Parenting Book : A Commonsense Guide to Understanding and Nurturing Your Childhttps://attachment-parenting.gr/?fbclid=IwAR0uH8Php8couC20nXPl52nBEEmxroSvbkGLzhLZMg8s1EwsHwgUHGhEvkU

Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr , αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια του αρθρογράφου.

Αφήστε μια απάντηση