Προβλήματα που χρήζουν άμεσης παιδοχειρουργικής επέμβασης

Οι όροι παιδοχειρουργική ή προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης σε παιδιά, μπορεί να τρομοκρατούν τους γονείς ή να τους κάνουν να φαντάζονται πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για προβλήματα που αν είναι ενήμεροι οι γονείς και απευθυνθούν έγκαιρα στον ειδικό χειρουργό παίδων θα αντιμετωπισθούν πολύ εύκολα, αφού τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της παιδοχειρουργικής είναι θεαματική. Πολλές επεμβάσεις πλέον πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά και τα παιδιά πολύ γρήγορα επιστρέφουν στο σπίτι τους και στο σχολείο.

 

Η παιδοχειρουργική ή χειρουργική παίδων είναι η ειδικότητα που ασχολείται με, σχεδόν τις περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες της νεογνικής περιόδου.

Τις χειρουργικές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος στην παιδική ηλικία.

Τις χειρουργικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων στα παιδιά.

Τις περισσότερες από τις χειρουργικές παθήσεις του θώρακα στα παιδιά.

Τις περισσότερες χειρουργικές παθήσεις του δέρματος και των μαλακών μορίων.

Την χειρουργική αντιμετώπιση των περισσότερων συμπαγών όγκων στα παιδιά.

Ορισμένες από τις παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου.

 

Κάποια επείγοντα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επεμβατικής αντιμετώπισης από τον χειρουργό παίδων και πρέπει να είναι ενήμεροι οι γονείς είναι τα παρακάτω.

Το ανοιχτό τραύμα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, συνήθως, είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αφού πρώτα τα πείσεις να συνεργαστούν και με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας να το ράψεις ακόμη και να το κολλήσεις με την ειδική κόλα ιστών. Σε μικρότερα παιδιά η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη γιατί ελαχιστοποιεί το στρες του μικρού παιδιού, προσφέρει μια σχετική αμνησία και καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα , είναι μια επείγουσα κατάσταση πιο συχνή σε παιδιά σχολικής ηλικίας, εκδηλώνεται με πόνο αρχικά γύρω από τον ομφαλό που μετά από αρκετές ώρες εντοπίζεται δεξιά στην περιοχή της σκωληκοειδούς. Ένα παιδί μπορεί να έχει ανορεξία και εμετούς, μέτριο πυρετό. Η διάγνωση βγαίνει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, αφήνοντας τελευταία τα εργαστηριακά ευρήματα τα οποία μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Η συστροφή του όρχη είναι μια επείγουσα κατάσταση στην οποία κυριολεκτικά ο όρχις στρίβει γύρω από τον μίσχο του, στερώντας τον από την αιμάτωσή του. Οδηγεί σε ένα πρήξιμο επώδυνο στη μεριά του όρχη που πάσχει και είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση μέσα στις πρώτες 6 με 8 ώρες. Διαφορετικά ο όρχις, νεκρώνεται, ατροφεί και εξαφανίζεται. Παράλληλα χρειάζεται να σταθεροποιήσει ο χειρουργός και τον υγιή όρχη της άλλης πλευράς, ώστε να μην υποστεί και αυτός μια μελλοντική συστροφή.

Η βουβωνοκήλη είναι και αυτή μέσα στις επείγουσες καταστάσεις ιδιαίτερα όταν επιπλέκεται με περίσφιξη. Στην περίπτωση αυτή τα σπλάχνα που προβάλουν μέσα από την μικρή οπή του δέρματος, δεν μπορούν να επανέλθουν στην κοιλιά, επέρχεται φλεβική συμφόρηση και αγγειακή ισχαιμία. Στις περιπτώσεις αυτές με κατάλληλη παυσίπονη αγωγή και προσεκτικούς χειρισμούς του χειρουργού η κήλη είναι δυνατόν να αναταχθεί με την πίεση και να διορθωθεί χειρουργικά μετά από 48 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο.

Ο εγκολεασμός είναι μια σοβαρή επείγουσα κατάσταση που παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών περίπου κατά την οποία ένα τμήμα του εντέρου οδηγείται, λόγω του αυξημένου περισταλτισμού, μέσα στο έντερο που ακολουθεί παρασύροντας σε αυτή τη σφικτή αγκαλιά και τον αγγειακό του μίσχο, οδηγώντας έτσι σε μια μορφή εντερικής απόφραξης η οποία θέτει σε ρίσκο την αιμάτωση του ίδιου του εντέρου. Η πάθηση έχει σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα σαν αποτέλεσμα της καθυστερημένης διάγνωσης και ανεπαρκούς αντιμετώπισης. Πολλά βρέφη μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με ανάταξη με φυσιολογικό ορό, συνήθως τις πρώτες ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Χειρουργός παίδων

Dr. Ελένη Παπακρίβου MD., PhD

Μεγάλου Αλεξάνδρου 3, Λάρισα – http://www.paidoxeirourgiko.gr

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στο blog του momandme.gr μετά από άδεια του συγγραφέα, αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και απαγορεύεται η περαιτέρω αναδημοσίευσή του χωρίς έγγραφη άδεια.

Αφήστε μια απάντηση