Το βαμβάκι είναι παντού γύρω μας. Είναι στις πετσέτες μας, στα κλινοσκεπάσματα, στα ρούχα μας, στα προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιούμε. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε για το πώς καλλιεργείται, από πού προέρχεται, εάν έχει υποστεί επεξεργασία και κατά πόσο είναι ένα αγνό υλικό για τον άνθρωπο.
Ενώ το βαμβάκι αποτελούσε ένα αγνό και φυσικό προϊόν, με το πέρασμα των χρόνων και τη βιομηχανική ανάπτυξη το απλό συμβατικό βαμβάκι έπαψε να είναι καθαρό και να αποπνέει φυσικότητα και φρεσκάδα.
Ο λόγος;
Υπολογίζεται ότι το 25% του συνόλου των παρασιτοκτόνων χρησιμοποιούνται στην παραγωγή για το συμβατικό βαμβάκι! Το 47% των χημικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του βαμβακιού είναι χαρακτηρισμένα επίσημα ως «πιθανώς καρκινογόνα», «γνωστά καρκινογόνα» ή «δυνάμει καρκινογόνα». Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσίες όπως acephate, dichloropropene, diuron, fluometuron, pendimethalin, tribufos, και trifluralin, σύμφωνα με τον Οργανισμό US Environmental Protection Agency. Η επεξεργασία που ακολουθεί και η βαφή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ρούχων είναι και αυτή μια χημική διαδικασία αρκετά επιβλαβής, κυρίως για τα ευαίσθητα δέρματα.
Αντίθετα, για το χρωματισμό των οικολογικών ρούχων δεν χρησιμοποιούνται βαφές που περιέχουν βαριά μέταλλα, φορμαλδεΰδη και αζωχρωστικές, ενώ για τη λεύκανσή τους δεν χρησιμοποιείται χλωρίνη ή χλώριο. Σε αντίθεση με τα συνθετικά ρούχα, η επεξεργασία των οικολογικών γίνεται μέσω της μηχανικής – θερμικής οδού.
Τα οικολογικά ή βιολογικά ρούχα είναι απαλά, δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Επιπλέον, λόγω των υλικών κατασκευής τους μας προστατεύουν από τους μύκητες και την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πρώτες ύλες των οργανικών ρούχων παράγονται σε βιολογικές καλλιέργειες χωρίς τη χρήση χημικών και μαζεύονται με το χέρι.
Τέλος, η οικολογική βιομηχανία ρούχων -αν μπορεί κανείς να την πει έτσι- βασίζεται σε μια άλλη φιλοσοφία και αυτή είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ακόμα και οι ετικέτες ή οι συσκευασίες είναι συνήθως παρασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά και τα υλικά που περισσεύουν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Κριτήριο για την επιλογή των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας (ρούχα, υφάσματα, υφάσματα επιπλώσεων, χαλιά, κ.λπ.) και των στρωμάτων είναι η χρήση φυσικών πρώτων υλών ή η κατοχή κάποιας αναγνωρισμένης οικολογικής σήμανσης.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ο φραγμός από τους ερεθισμούς του εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί έναν προστατευτικό τοίχο για τα εξωτερικά επιβλαβή ερεθίσματα. Παρ’ όλα αυτά, το δέρμα μας αδυνατεί να εμποδίσει όλα τα αλλεργιογόνα, χημικά, μικρόβια και ερεθιστικές ουσίες που μας περιβάλλουν καθημερινά, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να απορροφάται και να προκαλείται ξηροδερμία, αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονή και κνησμός.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το δέρμα ενός βρέφους ή ενός παιδιού είναι μακράν πιο ευαίσθητο από αυτό ενός ενήλικα, ενώ το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Τα παιδιά παίζουν συνέχεια και παίζοντας ιδρώνουν, τότε ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και ψάχνουν να αναπνεύσουν. Αυτό που τελικά αναπνέουν, είναι το ρούχο που φοράει το παιδί κατάσαρκα. Επομένως, όσο πιο πολλά συνθετικά ή συμβατικά ρούχα φορούν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος απορρόφησης τοξικών χημικών από το δέρμα τους και τόσο μεγαλύτερα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Καθώς λοιπόν τα περισσότερα ρούχα σήμερα είναι προϊόντα της πετρελαιοβιομηχανίας, παρά της παραδοσιακής κλωστοϋφαντουργίας, το οργανικό βαμβάκι, είναι η ασφαλέστερη λύση για όλους και κυρίως για άτομα με αλλεργίες, εκζέματα, δερματίτιδες και ευαίσθητο δέρμα στις χημικές ύλες.
Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr και αποτελεί πνευματικό δικαίωμα. Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια της επιχείρησης.
Πηγές: www.ygeiapaidiou-ich.gr , <Βιολογική και συμβατική καλλιέργεια> Καμπούρη Αικατερίνη, τεχνολόγος γεωπόνος , https://bioximikos.gr
Απλά θα καταθέσω τη δική μου εμπειρία, όταν χρειάστηκε να αλλάξω πολλά παιδοκαλυντικά και να επισκεφτώ τουλάχιστον 2 παιδοδερματολόγους, καθώς το παιδί μου υπέφερε από ατοπική δερματίτιδα. Αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ μόνο ποιοτικά ρούχα, να τα πλένω με οικολογικά απορρυπαντικά και να του βάζω αγνό ελαιόλαδο στα σημεία που είχε έκζεμα.
Επιλέγουμε μόνο ρούχα από οργανικό βαμβάκι λοιπόν! Όχι μόνο για τα βρέφη και τα παιδιά που είναι πιο ευπαθή αλλά και για όλους μας…..γιατί προσφέρει υγεία,σώζει ζωές και βοηθάει το περιβάλλον.
Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες!