Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από το new post 7 Ιουνίου 2013, της Greenpeace:
Πολλές εταιρίες μόδας χρησιμοποιούν στην παραγωγή επικίνδυνες χημικές ουσίες. Μετά τη δημόσια κριτική της Greenpeace, αρκετές βιομηχανίες δεσμεύθηκαν να σταματήσουν την χρήση χημικών. Γνωστές εταιρίες ενδύματος μολύνουν ποτάμια και συστήματα αποχέτευσης, λέει ο Μάνφρεντ Σάντεν από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Είναι ωστόσο αισιόδοξος ότι πολλές εταιρίες θα παράγουν στο μέλλον τα ρούχα τους με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς να χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά.
Μερικά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενδυμάτων προκαλούν καρκίνο ή επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα. Τα χημικά αυτά καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τα ποτάμια στις χώρες παραγωγής, λέει ο ειδικός της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Όμως και στις χώρες όπου πωλούνται τα ρούχα, υπολείμματα χημικών καταλήγουν με το πλύσιμο σε λίμνες, ποτάμια ή στη θάλασσα. Με το τρόπο αυτό απειλούνται σε πολλές χώρες του κόσμου τόσο το πόσιμο νερό, όσο και τα ψάρια.
Καμία βιομηχανία χωρίς επικίνδυνα χημικά
Το καλοκαίρι του 2012 η Greepeace απέδειξε ότι όλες οι γνωστές εταιρίες μόδας χρησιμοποιούν τέτοιου είδους χημικά. Η περιβαλλοντική οργάνωση εξέτασε σε ανεξάρτητα εργαστήρια τζιν, παντελόνια, μπλουζάκια και εσώρουχα από μεγάλες εταιρίες. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά, λέει ο Μάνφρεντ Σάντεν: «Δηλητηριώδη χημικά δεν εντοπίστηκαν σε κάθε ρούχο, αλλά σε κάθε εταιρία». Η Greenpeace κατηγορεί τις βιομηχανίες ενδυμάτων ότι επιβαρύνουν τα ρούχα τους με χημικά χωρίς να υπάρχει λόγος.
Από την πλευρά τους οι εταιρίες ενδύματος αντιδρούν με πρωτοφανή ευαισθησία στην κριτική της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Από το 2011 όταν η Greepeace ξεκίνησε την εκστρατεία «Detox 17» μεγάλες εταιρίες όπως η adidas, η Nike, η H&M δεσμεύθηκαν μέχρι το 2020 να σταματήσουν τη χρήση επικίνδυνων ουσιών στην παραγωγή. Η Greepeace ζητά τώρα από τη βιομηχανία ενδύματος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Θέλουμε να γνωρίζουμε επακριβώς πότε κάθε μια από τις εταιρίες θα σταματήσει τη χρήση δηλητηριωδών χημικών, λέει ο Μάνφρεντ Σάντεν. Η περιβαλλοντική οργάνωση δεσμεύθηκε πάντως με τη σειρά της να ελέγχει την εφαρμογή των υποσχέσεων των εταιριών μόδας.
Το παραπάνω άρθρο είναι αναδημοσίευση στο blog του momandme.gr από το new post 7 Ιουνίου 2013, της Greenpeace
Ενδιαφέρον άρθρο διότι μέχρι τώρα το μυαλό μας ήταν στο τι τρώμε και καθόλου στο τι φοράμε.