Βρεφικά ρούχα από οργανικό βαμβάκι

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε και προβληματιζόμαστε για τις τροφές, που τρώμε, με ποιους τρόπους καλλιεργούνται και για να νιώσουμε ασφαλείς ως προς αυτά που τρώμε, προσφεύγουμε στα βιολογικά τρόφιμα. Σπάνια, όμως, αναρωτιόμαστε για τα ρούχα που φοράμε, πως παράχθηκαν και πόσο ασφαλή είναι. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και καθημερινά από τα εκατομμύρια πόρους που διαθέτει αναπνέει και απορροφάει εκτός από οξυγόνο και πολλά άλλα συστατικά από τον αέρα και με ό,τι άλλο έρχεται σε επαφή, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, προϊόντα υγιεινής κ.α. Επομένως έχει μεγάλη σημασία το βαμβάκι που βρίσκεται παντού γύρω μας και έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας να είναι οργανικό. Ενώ τα βρεφικά παιδικά ρούχα, έχουν ένα παραπάνω λόγο να αποτελούνται από οργανικό βαμβάκι.

Πρώτες Ύλες:

Ένα οργανικό βρεφικό παιδικό ρούχο  είναι κατασκευασμένο από οργανικό βαμβάκι, δηλαδή από βαμβάκι βιολογικής καλλιέργειας και πιστοποιημένο. Θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο και από άλλες φυσικές ύλες που κατά την καλλιέργειά τους ή την επεξεργασία τους δε χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες. Τέτοιες ύλες είναι: οι ίνες bamboo, το φυσικό μαλλί merino, το λινάρι, το μετάξι.

Οι βαφές-επεξεργασίες:

Τα οργανικά βρεφικά παιδικά ρούχα είναι βαμμένα με φυσικές μεθόδους από φυτικά ή μη τοξικά χρώματα, καθώς επίσης και όλες οι επεξεργασίες τους είναι της ίδιας φιλοσοφίας.

Τα αξεσουάρ τους:

Τα αξεσουάρ στα οργανικά βρεφικά παιδικά ρούχα  είναι όλα μελετημένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Τα κουμπιά παραδείγματος χάρη είναι κάτι που τα παιδιά πολύ συχνά μασουλάνε, κατά συνέπεια δεν πρέπει να είναι φτιαγμένα από ένα επιβλαβές βαρύ μέταλλο π.χ. νικέλιο, αλλά από φυσικά υλικά, όπως φυσικό ακατέργαστο ξύλο ή φλοιό καρύδας

Ενεργειακό αποτύπωμα

Η όλη διαδικασία παρασκευής ενός οργανικού βρεφικού παιδικού ρούχου ακόμη και η συσκευασία του, τα καρτελάκια που το συνοδεύουν, είναι από υλικά που δεν αφήνουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα στη φύση.

Πιστοποιήσεις

Τα οργανικά βρεφικά παιδικά ρούχα βέβαια δεν αποκαλούνται μόνο οργανικά, αλλά έχουν και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στη βρεφική και παιδική μόδα από 100% οργανικό βαμβάκι, έχουν πιστοποιηθεί από τον παγκόσμιο φορέα πιστοποίησης GOTS (Global Organic Textile Standard), κάτι το οποίο ταυτόχρονα εξασφαλίζει και συνθήκες δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου. Ο διεθνής αυτός φορέας πιστοποίησης είναι ο κύριος φορέας σε ό,τι αφορά την επεξεργασία υφασμάτων από οργανικές ίνες (νήματα) δηλαδή βιολογικές στον οποίο περιλαμβάνονται οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία διασφαλίζουν το κύρος της βιολογικής καλλιέργειας στα υφάσματα, από τη συγκομιδή των αρχικών πόρων, στη διαδικασία της περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης παραγωγής μέχρι την ετικέτα, προκειμένου να παρέχεται αξιόπιστη διασφάλιση στον τελικό καταναλωτή.

Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr και αποτελεί πνευματικό δικαίωμα. Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια της επιχείρησης.

Αφήστε μια απάντηση