Ύπνος μαζί με τους γονείς. Επιτρέπεται;

Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μοιράζονται το δωμάτιό τους με το μωρό τους για το πρώτο έτος ζωής του. Αυτό όντως προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα, το κυριότερο από τα οποία είναι η διευκόλυνση του μητρικού θηλασμού: η μητέρα έχει το μωρό της κοντά, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται πιο άνετα στις ανάγκες και στο κλάμα του και να ενθαρρύνεται να θηλάσει για περισσότερους μήνες, προσφέροντας στο παιδί της τα θαυμαστά οφέλη του μητρικού γάλακτος.Τελευταία, όλο και περισσότεροι είναι οι γονείς που όχι μόνο επιλέγουν να μοιραστούν το δωμάτιό τους με το παιδί τους, αλλά επιλέγουν τη λεγόμενη «συγκοίμηση», δηλαδή το να κρατήσουν το μικρό τους στο κρεβάτι τους, μέχρι τη στιγμή που το ίδιο θα αποφασίσει να αποχωριστεί τη γονική αγκαλιά κατά τον ύπνο. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τους παρακάτω βασικούς κανόνες ασφαλείας:
  • Μην καπνίζετε στο υπνοδωμάτιο.
  • Μοιραστείτε το κρεβάτι με το μωρό σας μόνο εάν υπάρχει αρκετός χώρος.
  • Φροντίστε στο κρεβάτι να μην υπάρχουν πολλά και μεγάλα μαξιλάρια και το στρώμα να μην είναι μαλακό και με βαθουλώματα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα εφαρμόζει καλά και δεν υπάρχουν χάσματα, όπου μπορεί να παγιδευτεί το κεφάλι του μωρού.
  • Εάν έχετε πιεί αλκοόλ, αποφύγετε να κοιμηθείτε στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σας.
Παρόλο που πολλές μελέτες αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της συγκοίμησης, δεν πρέπει να αμελούμε και τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους γονείς. Οι «ιδιαίτερες» στιγμές ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν μπορούν να ευνοηθούν, όταν το μικρό σας (ακόμα κι αν αυτό κοιμάται του καλού καιρού) βρίσκεται ανάμεσά σας. Δε σας κρύβω μανούλες, ότι δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες, που στο Ιατρείο γκρινιάζουν και παραπονιούνται.. Σίγουρα δεν είναι σωστό να καταλήγει κάθε βράδυ ο μπαμπάς στον καναπέ, για να κοιμηθεί το παιδί με τη μαμά! Το να κοιμάται το παιδί στο κρεβατάκι του αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανεξαρτητοποίησή του και καλό είναι το ορόσημο αυτό να επιτυγχάνεται εγκαίρως, πριν παρέμβει στην ιδιωτικότητα του ζευγαριού.Επίσης, καλό είναι να λάβετε υπόψιν ότι κάποια παιδιά, ενώ αρχικά αποκοιμιούνται στο κρεβατάκι τους, στη διάρκεια της νύχτας πηγαίνουν στο κρεβάτι των γονέων, είτε επειδή θέλουν παρέα, είτε επειδή φοβούνται να είναι μόνα τους, είτε επειδή τρομάζουν, όταν δουν κάποιον εφιάλτη κτλ. Το αποτέλεσμα και σε αυτήν την περίπτωση είναι να «κατασκηνώνουν» στο γονικό κρεβάτι! Το να τύχει σποραδικά είναι απόλυτα κατανοητό, αλλά αν πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, υποδηλώνει ότι πρέπει να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τις ανασφάλειες και τις φοβίες του.

Παιδίατρος

Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα

Δημ. Γούναρη 78, Πάτρα 262 24 – https://kosmarikou.gr/ https://www.facebook.com/akosmarikou/

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στο blog του momandme.gr μετά από άδεια του συγγραφέα, αποτελεί πνευματικό δικαίωμα και απαγορεύεται η περαιτέρω αναδημοσίευσή του χωρίς έγγραφη άδεια.

Αφήστε μια απάντηση