Οργανικό βαμβάκι – οργανικό ρούχο. Ποια η διαφορά;

Οργανικό βαμβάκι σημαίνει βαμβάκι βιολογικής καλλιέργειας (πιστοποιημένο). Ένα οργανικό ρούχο μπορεί να είναι από: Οργανικό – βιολογικό βαμβάκι, από ίνες bamboo που είναι μια φυσική καλλιέργεια χωρίς χημικές ουσίες και έχει από μόνο του αντιβακτηριδιακές, αντιμηκητιακές ιδιότητες, από φυσικό μαλλί (Π.χ.merino) χωρίς επεξεργασία με χημικές ουσίες, από μετάξι, από ίνες κάνναβης, από λινάρι. Το λινάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο με σκοπό την κατασκευή νημάτων για την παραγωγή υφασμάτων.


Ένα οργανικό ρούχο δεν έχει απλά και μόνο ίνες από υλικά οργανικά, αλλά πρέπει όλες του οι επεξεργασίες και η φιλοσοφία του να είναι αντίστοιχες. Π.χ. η βαφή του πρέπει να είναι φυσική με φυτικά ή μη τοξικά χρώματα και όχι χημικά, τα εξαρτήματά του όπως τα κουμπιά δεν μπορεί να είναι από ένα επιβλαβές βαρύ μέταλλο π.χ.νικέλιο (το κουμπί είναι κάτι που το παιδί πολύ συχνά το μασουλάει). Τα κουμπιά συνήθως σε ένα οργανικό ρούχο είναι από φυσικά υλικά όπως φυσικό ακατέργαστο ξύλο ή φλοιό καρύδας. Η συσκευασία του, τα καρτελάκια του δεν μπορεί να είναι από υλικά που αφήνουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα στη φύση, αλλά θα πρέπει να είναι από ανακυκλώσιμα υλικά.


Ένα οργανικό ρούχο βέβαια δεν πρέπει να είναι οργανικό μόνο στα λόγια, αλλά πρέπει να έχει και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στη μόδα από 100% οργανικό βαμβάκι για παιδιά και βρέφη, έχουν πιστοποιηθεί από τον παγκόσμιο φορέα πιστοποίησης GOTS (Global Organic Textile Standard), κάτι το οποίο ταυτόχρονα εξασφαλίζει και συνθήκες δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, αφού δεν θα άρεσε σε κανέναν μας να λέμε ότι φοράμε οργανικά ρούχα στο παιδί μας και αυτά να έχουν ραφτεί σε τρίτες χώρες από εταιρείες που σαν εργατικό δυναμικό χρησιμοποιούν ανήλικα παιδάκια με ανύπαρκτους μισθούς. Ο διεθνής αυτός φορέας πιστοποίησης είναι ο κύριος φορέας σε ό,τι αφορά την επεξεργασία υφασμάτων από οργανικές (βιολογικές) ίνες (νήματα), στον οποίο περιλαμβάνονται οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια τα οποία διασφαλίζουν το κύρος της βιολογικής καλλιέργειας στα υφάσματα, από τη συγκομιδή των αρχικών πόρων, στη διαδικασία της περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης παραγωγής μέχρι την ετικέτα, προκειμένου να παρέχεται αξιόπιστη διασφάλιση στον τελικό καταναλωτή.

Το άρθρο γράφτηκε για το blog του momandme.gr και αποτελεί πνευματικό δικαίωμα. Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του χωρίς την έγγραφη άδεια της επιχείρησης.

Πηγές:  : GOTS (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD) , STANDARD 100 by OEKO-TEX , FAIR TRADE , www.ygeiapaidiou-ich.gr , <Βιολογική και συμβατική καλλιέργεια> Καμπούρη Αικατερίνη, τεχνολόγος γεωπόνος , https://bioximikos.gr

Αφήστε μια απάντηση